Ryba w pieczarkach

Warto jadać ryby 🙂 Może z pieczarkami?

ryby_z_grzybami_560x420

Dla 4 osób:

1 kg filetów z ryby np. dorsza

150 g masła

odrobina oliwy

sól

1 szklanka gęstej śmietany

3-4 łyżki mąki

300 g pieczarek

Rybę oczyścić, posolić, obtoczyć w mące i obrumienić na mocno rozgrzanej oliwie. Przełozyć do ogniotrwalego półmiska lub kilku mniejszych, obłożyć kawałkami surowego masła, wstawić do gorącego piekarnika (180st C), piec 15 minut. Następnie zalać śmietaną i piec jeszcze 3 minuty. W tym czasie usmażyć na patelni na maśle grzyby. Kiedy bedą rumiane posolić. Wyjetą z pieca rybe posypac grzybami.

Wpis uczestniczy w akcji Pieczarkowy tydzień 

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.