Pieczarki w ziołowym sosie

pieczarki_w__ziolowym_sosie_560x420_20160423210705

Mozna je podac z ziemniakami na jarski obiad, albo jako dodatek do mięsa.

Dla 4 osób:

500 g pieczarek

4 łyzki oliwy

5 ziaren pieprzu

4 ziarna ziela angielskiego

1 listek laurowy

1 gałązka rozmarynu

1 gałązka tymianku

1 gałązka bazylii,

1/2 cytryny

sól

Przygotowane do gotowania pieczarki skropic sokiem z cytryny.Do rondla wlać wodę, tyle, by swobodnie zmieściły się w niej wszystkie pieczarki. Wlac oliwę, dodac ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i listek laurowy. Zagotować, osolić i wrzucić grzyby. Ugotowac do miękości, wyjąc z wywaru i przełożyć na talerz. Sos zagęśćić mąką, wsypać posiekane zioła, włozyć pieczarki i wymieszać.

Przepis uczestniczy w akcji: Pieczarkowy tydzień.

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.