Ciasto “Kryształek”

Sporo z nim zachodu ale warte jest starań.

Składniki (blaszka 23x33cm):

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki
  • 2-3 łyżeczki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 4 galaretki w różnych kolorach, każda rozpuszczona w 300 ml wody

Sposób przygotowania:

1. Galaretki (poza cytrynową do masy) rozpuścić w 300 ml gorącej wody, następnie przelać do naczyń i pozostawić do stężenia. Następnie pokroić w kostkę.

2. Z podanych składników zrobić biszkopt, upiec w 180*C przez 30-40 minut, wystudzić i przekroić na dwa blaty.

3. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 100ml gorącej wody. Ostudzić. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i waniliowym, na koniec wlać zimną galaretkę. Za pomocą szpatułki wmieszać galaretki pokrojone w kostki. 

4. Masę wyłożyć na spód ciasta, przykryć drugim blatem, lekko docisnąć i włożyć do lodówki. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Przepis z bloga:

http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2022/11/ciasto-mozaika-krysztaek_20.html?m=1

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.