Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami

poledwiczki_wieprzowe_z_pieczarkami_550x413.jpg

Dla 4-6 osób:

2 polędwiczki wieprzowe

500 g pieczarek

1 cebula

250 ml kwaśnej śmietany

1/2 szklanki półwytrawnego białego wina

kilka gałązek świezego estragonu i rozmarynu

1/2 pęczka pietruszki

2 lyzki oleju

2 łyżki masła

sól, pieprz

Polędwiczki pokroić na palstry 1,5 cm i rozgnieśc ręką. Posolić i popieprzyć. Cebule posiekac, pieczarki pokroić na plasterki. Na 1 łyżce rozgrzanego oleju i masła zeszklić posoloną cebulę, dodac peiczarki i smażyć na dużym ogniu. Śmietane wymieszac z kilkoma pieczarkami z patelni, wlać do patelni i wymieszać, soso przelac do innego naczynia. Estragon drobno posiekać, rozmaryn pozostawić w całości. Na patelni rozgrzac pozostałe maslo i olej. Dodać polędwiczki i posypać ziolami. Smażyć na rumiano po  2/3 minuty z każdej strony. Dolać wino, gotowac aż odparuje, wyjąć rozmaryn. Dodać sos z naczynia, wymieszać.

Przepis dodaję do akcji Pieczarkowy tydzień. 

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.