Kolorowa surowka z kapusta

Kapusta wprawdzie wcale juz nie taka mloda, ale nadal pyszna. Do tego wrzesniowe pomidory, ogorki i papryka- smak slonca na talerzu!

Dla 4 osob:

1/3 glowki kapusty

pol ogorka salatkowego

2 pomidory

pol straka czerwonej papryki

2 lyzki oleju slonecznikowego lub rzepakowego

2-3 galazki koperku

sol, pieprz, cukier

Kapuste oczyscic z wierzchnich lisci, wyciac glab i obsypac niewielka iloscia soli, wymieszac, odstawic na pol godziny aby zmiekla. Ogorek umyc i pokroic w cienkie plasterki. Pomidory umyc, pokroic w osemki. Papryke umyc, wyjac gniazdo nasienne i pokroic w paski. Skladniki salatki wymieszac, ewentualnie doprawic do smaku sola i pieprzem. Lyzeczke cukru rozpuscic w niewielkiej ilosci wody, wymieszac z olejem. Przygotowanym sosem polac salatke, wymieszac. Koperek drobno posiekac i wymieszac z salatka. Kto woli zamiast oleju moze wziac jogurt naturalny lub smietane wymieszana z majonezem.

Przepis z: „Poradnik domowy” nr 6/2013

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.