Kapusta wprawdzie wcale juz nie taka mloda, ale nadal pyszna. Do tego wrzesniowe pomidory, ogorki i papryka- smak slonca na talerzu!
Dla 4 osob:
1/3 glowki kapusty
pol ogorka salatkowego
2 pomidory
pol straka czerwonej papryki
2 lyzki oleju slonecznikowego lub rzepakowego
2-3 galazki koperku
sol, pieprz, cukier
Kapuste oczyscic z wierzchnich lisci, wyciac glab i obsypac niewielka iloscia soli, wymieszac, odstawic na pol godziny aby zmiekla. Ogorek umyc i pokroic w cienkie plasterki. Pomidory umyc, pokroic w osemki. Papryke umyc, wyjac gniazdo nasienne i pokroic w paski. Skladniki salatki wymieszac, ewentualnie doprawic do smaku sola i pieprzem. Lyzeczke cukru rozpuscic w niewielkiej ilosci wody, wymieszac z olejem. Przygotowanym sosem polac salatke, wymieszac. Koperek drobno posiekac i wymieszac z salatka. Kto woli zamiast oleju moze wziac jogurt naturalny lub smietane wymieszana z majonezem.
Przepis z: „Poradnik domowy” nr 6/2013