Babka drozdzowa z dynia bez jajek

Jakis czas temu wpadla mi w rece dosc „wiekowa” ksiazka „Ciasta, ciasta, ciasteczka. Wypiek domowy” Jana Czernikowskiego. Wydanie 13ste z 1990 r. Druk i oprawa w NRD 😉 (Czy ktos jeszcze pamieta NRD? ;))) ) Bardzo ciekawa w tresci, choc czasami dosc dzwnie dla mnie zbyt ogolna, albo skladniki w  mega ilosciach- tak jak ten placek, ktory przewidywal zuzycie 2 kg maki! Chyba bym jadla w takich ilosciach przez caly tydzien z moja rodzina… Po lekkim zmodyfikowaniu i przeliczeniu proporcji na mniejsze przepis okazal sie bardzo udany. Dynie przerobilam od razu cala na pure i teraz druga czesc pure czeka  w lodowce na kolejna „edycje” babki… A moze upieke z niego znow cos innego? Zapraszam na moja dyniowa babke bez jaj! 🙂

Na 1 foremke-babke o pojemnosci  2l:

200 g dyni – waga po oczyszczeniu z pestek i bez skorki (np. dynia pizmowa- w ksztalcie gruszki)

1 szklanka mleka

500 g maki

kilka kropel olejku waniliowego lub migdalowego

125 g masla lub margaryny do pieczenia

125 g cukru

25 g swiezych drozdzy

Dynie oczyscic, pokroic w kostke zalac 2/3 szklanki mleka i ugotowac do miekkosci. Nastepnie odsaczyc na sicie, przetrzec przez sito, odlewajac przy tym nadmiar mleka. Pozostale mleko ogrzac do letniej temperatuty, rozpuscic w nim drozdze, nieco cukru i maki, odstawic do wyrosniecia w cieple miejsce na 20 minut. Maslo rozpuscic. Make przesiac przez sito, dodac wyrosniete drozdze i pozostale skladniki. Zagniesc ciasto, ktore ugniatac przez jakies 5-7 minut. Przelozyc do natluszczonej foremki, pozostawic do wyrosniecia do podwojenia objetosci (ok. 60-70 minut) Piec w temperaturze 180°C ok 50 minut, gdyby zanadto sie spiekalo na wierzchu na 20 minut przed koncem pieczenia przykryc gore babki folia aluminiowa.

 

Przepis uczestniczy w akcji:

Warzywa w słodyczach 2013

 

Przepis z moimi zmianami na podstawie przepisu z ksiazki Jana Czernikowskiego „Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek domowy”, wyd. Watra 1990 r.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.