„Po domowemu”… 🙂
Dla 4 osob:
350 g zoltego sera np. gorski lub edamski
1 peczek rzodkiewek
1/2 ogorka salatkowego tzw. waz
2 ogorki konserwowe
1 peczek dymki
1 peczek szczypiorku
pol peczka koperku
2 lyzeczki slodkiej musztardy bawarskiej
1 lyzka soku z cytryny
1 lyzka octu jablkowego
3 lyzki oleju slonecznikwoego
1-2 lyzki kwasnej smietany
sol
bialy pieprz
papryka w proszku
Ser, rzodkiewki i ogorek salatkowy pokroic w slupki. Ogorki konserwowe pokroic na drobna kostke. Dymke pokroic w krazki. Ziola, kazde osobno, drobno posiekac. Musztarde wymieszac z sokiem z cytryny, octem, olejem i kwasna smietana. Dodac posiekany szczypiorek. Doprawic do smaku sola, bialym pieprzem i papryka w proszku. Wszystkie skladniki, oprocz koperku wymieszac w misce. Posypac na wierzchu siekanym koperkiem.
Przepis z:
„Mein schönes Land” nr 7/8 /2011