Bawarska salatka serowa

„Po domowemu”…  🙂

Dla 4 osob:

350 g zoltego sera np. gorski lub edamski

1 peczek rzodkiewek

1/2 ogorka salatkowego tzw. waz

2 ogorki konserwowe

1 peczek dymki

1 peczek szczypiorku

pol peczka koperku

2 lyzeczki slodkiej musztardy bawarskiej

1 lyzka soku z cytryny

1 lyzka octu jablkowego

3 lyzki oleju slonecznikwoego

1-2 lyzki kwasnej smietany

sol

bialy pieprz

papryka w proszku

Ser, rzodkiewki i ogorek salatkowy pokroic w slupki. Ogorki konserwowe pokroic na drobna kostke. Dymke pokroic w krazki. Ziola, kazde osobno, drobno posiekac. Musztarde wymieszac z sokiem z cytryny, octem, olejem i kwasna smietana. Dodac posiekany szczypiorek. Doprawic do smaku sola, bialym pieprzem i papryka w proszku. Wszystkie skladniki, oprocz koperku wymieszac w misce. Posypac na wierzchu siekanym koperkiem.

Przepis z:

„Mein schönes Land” nr 7/8 /2011

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.