Sernik wiedenski w czekoladzie

Juz miesiac temu moj blog skonczyl 3 lata! Jak to ten czas szybko plynie… Rowniez i wtedy, jak i w tym roku byl organizowany konkurs. Zwyciezki przepis jednak nie doczekal sie do tej pory publikacji. Lepiej pozno niz wcale… Zatem dzis przedstawiam wam sernik wiedenskiw  czekoladzie od Moniki – zeszlorocznej zwyciezczyni.

 

Na forme o srednicy 26 cm

8 jajek
2 niepełne szklanki cukru
1 kostka masła
1 kg dobrego sera
mielonego
2 ziemniaki, ugotowane
cukier waniliowy
1 łyżka mąki
pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
bakalie(rodzynki, orzechy włoskie,
skórka pomarańczowa)

Polewa:
2 tabliczki czekolady
odrobina
smietanki 36%

Piekarnik nastawiamy na temp 180 st C, smarujemy sporą
blachę masłem i obkładamy papierem do pieczenia.
Zółtka ubijamy z cukrem do
białości, dodajemy masło, ubijamy. Do masy dodajemy przeciśnięte przez praskę
ziemniaki i ser. Dobrze mieszamy, dodajemy cukier waniliowy , obie mąki i dobrze
mieszamy, tak aby nie było grudek.
W oddzielnym naczyniu ubijamy białka na
sztywno i delikatnie mieszamy z serową miksturą. Na koniec dodajemy bakalie i
delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto do blachy i pieczemy w nagrzanym piekarniku
przez 1 godzinę.
Ostudzone ciasto polewamy polewa z rozpuszczonej czekolady
ze smietanka
PYCHA

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.