Kruchy placek z nadzieniem z brokulow i pieczarek

 Czemu nie poimprowizowac i nie zrobic kruchego ciasta z pikantnym nadzieniem?

Na blache o srednicy 26 cm (dla 6ciu osob):

250 g maki

6 jajek

sol, pieprz

120 g masla

500 g brokulow

2 cebule

250 g pieczarek

400 g szynki gotowanej

2 lyzki oleju

350 ml mleka

Make, jedno jajko, maslo, ok. 1 lyzeczke soli oraz 2 lyzki zimnej wody zagniesc na kruche ciasto (gdyby bylo zbyt suche dodac jeszcze nieco wody). Zawinac w folie spozywcza i wlozyc do lodowki na conajmniej godzine. Brokuly oczyscic, podzielic na rozyczki i zblanszowac w osolonej, wrzacej wodzie przez ok. 4 minuty, odcedzic na sicie. Cebule obrac i drobno posiekac. Pieczarki oczyscic i pokroic na cwiartki. Szynke pokroic na gruba kostke. Na rozgrzanym oleju podsmazyc cebule i szynke, dodac pieczarki i smazyc przez chwile. Wystudzic. Ciasto rozwalkowac na omaczonym blacie, wylozyc do wysmarowanej maslem foremki, wyciagajac na brzegach formy. Ponakluwac widelcem. 5 jajek ubic z mlekiem mikserem, doddac pieprz i sol do smaku. Wymieszac. Brokuly wymieszac z nadzieniem pieczarkowym, wylozyc na przygotowany kruchy spod. Zalac masa mleczno- jajeczna. Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200°C ( z termoobiegiem- 175°C) ok. 45 minut.

Przepis z: „Luara. Backen im Frühling” nr 01/2013

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.