Bulion z pulpetami z miesa indyka

Lekka zupa na gorace dni. Pulpeciki polubily dzieci 🙂

Dla 6 osob:

3 marchewki

pol pora

1 pietruszka (korzen)

kawalek selera

ziele angielskie

lisc laurowa

600 g mielonej piersi indyka

1 cebula

1 jajko

pol peczka koperku

sol, pieprz

ewentualnie przyprawa maggi w plynie

Marchewki obrac i pokroic w plasterki. Pora oczyscic i pozostawic w calosci. Obrac pietruszke i selera, pozostawic w calosci. Warzywa zalac woda (ok. 6 szklanek) i zagotowac. Do wywaru dodac 1-2 ziarna ziela angielskiego i 1-2 listki laurowe. Wsypac pol lyzeczki soli. Gotowac pod przykryciem na niewielkim ogniu 20 minut. W tym czasie wlozyc do miski mieso, dodac obrana i drobno posiekana cebule. Wbic jajko i wsypac posiekany koperek. Starannie wymieszac, doprawic do smaku pieprzem i sola. Uformowac pulpeciki. Wrzucac do gotujacego sie wywaru i gotowac ok. 10 minut. Z zupy wyjac pora, selera i pietruszke. Doprawic do smaku pieprzem, sola i przyprawa maggi.

Przepis z: „101 przepisow Swiata Kobiety” Tom 33 czerwiec 2013

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.