Karmelowy placek z ziemniakami. Urodziny bloga.

Dzis piate urodziny mojego bloga! Wszystkiego najlepszego szanowny jubilacie. A wszystkim dziekuje za te 5 lat. Jeszcze dzis mozecie zglosic udzial w moim rocznicowym candy. Szczegoly tutaj. Losowanie nagrody odbedzie sie jutro i jutro odbedzie sie ogloszenie wynikow. A dzis zapraszam na slodkie ciasto z ziemniakami. Po prostu pyszne. Prosze sie czestowac! 🙂 Jest naprawde przepyszne 🙂

Na forme o srednicy 26 cm:

300 g ziemniakow

sol

100 g miekkich karmelkow np. Werhers Oryginal

100 g wisni (maga byc z kompotu)

250 g masla lub margaryny do pieczenia

250 g cukru

5 jajek

400 g maki

2 lyzeczki proszku do pieczenia

100 g jogurtu naturalnego

polewa:

200 g miekkich karmelkow (jak wyzej)

50-100 g smietany kremowki

Ziemniaki obrac i zetrzec na tarce jarzynowej. Wlozyc na 1-2 minuty do wrzacej osolonej wody, nastepnie odcedzic, zahartowac w zimnej wodzie i dobrze odcisnac. Wisnie wypestkowac, pokroc, karmelki pokroic.

Maslo ubic z cukrem na puszysta mase. Dodawac pojedynczo jajka wciaz ucierajac mase. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia, dodac do masy i wymieszac. Nastepnie dodac jogurt i odcisneite ziemniaki, wymieszac mikserem. Dodac wisnie i posiekane karmelki, wymieszac lyzka. Ciesto przelozyc do natluszczonej foremki. Piec w nagrzanym piekarniku ( 180°C, z termoobiegiem- 160°C) ok. 55 minut. Odstawic do wystudzenia. Nastepnie zrobic polewe: karmelki posiekac, wlozyc do rondla  i zalac smietana, zagotowac, gotowac na niewielkim plomieniu mieszajac, az cukierki sie rozpuszcza. Polewe nieco wystudzic i polac nia ciasto.

Przepis z: „Meine Familie & ich” nr. 5/2014

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.