Kakaowe muffinki z czeresniami

Sezon czeresniowy w pelni, prawda? 😉

muffiny_z_czeresniami_2_550x413

(W tle zdjecia tez pelno roznych sezonowych „dobrosci” 🙂 )

Na 12 sztuk

250 g maki

2 lyzki ciemnego kakao

1/2 opakowania proszku do pieczenia (Ok. 2 lyzeczki)

szczypta soli

125 g cukru

2 jajka

75 ml oleju

150 g jogurtu naturalnego

50 ml lemoniady cytrynowej

skorka otarta z 1 cytryny

200 g czeresni (waga po wypestkowaniu)

Skladniki sypkie (maka, kakao, sol, proszek do pieczenia i cukier) wymieszac w misce. W drugiej misce wymieszac skladniki mokre (jajka, olej, jogurt, skorka z cytryny i 50 ml lemoniady cytrynowej). Obie czesci szybko polaczyc, nie meiszac zbyt dlugo, dodac obsypane maka wypestkowane czeresnie i nakladac lyzka ciasto do foremek muffinowych. Piec w uprzednio nagrzanym piekarnikuw temperaturze 175°C (z termoobiegiem- 150°C9 ok. 25-30 minut.

Przepis na podstawie przepisu z „150 Rezepte” nr 02/2012

O! A tu juz jeden muffinek amatora znalazl 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.