Urodzinowe losowanie bloga+ przepis na placek migdalowo-kartoflany

Na samym poczatku jeszce raz przepraszam, ze losowanie nagrody w konkursie urodzinowym bloga przesunelo sie o jeden dzien. Wczoraj moj blog skonczyl trzy lata! Duzy chlopak juz z niego jest! Bardzo kocham to moje dziecko 😉 Dziekuje za wasza trzyletnia obecnosc tutaj- pozytywne dopingowanie mnie do moich kulinarnych i blogowych poczynan. Kilka faktow na temat bloga- na Facebooku polubilo go 186 osob. W ciagu 3 lat zebral 2039 komentarzy. Wizyty w ciagu tygodnia plasuja sie na poziomie 15000 do 20000 wizyt. W ostatnim roku podzielilam sie z wami 149 przepisami, zorganizowalam 2 akcje kulinarne: „Pralinki, trufelki, czekoladki… 2” oraz „Przysmaki dla taty 3”.

Pora na rostrzygniecie urodzinowego konkursu. Zglosilo sie 17 osob- oto krotka fotorelacja z losowania. Do kazdej osby, ktora wyrazila chec udzialu w konkursie dopasowano numer zgodnie z kolejnoscia wpisywania komentarzy. Jedna osoba zglosila sie mailowo- uplasowalam ja z numerem 17stym. W roli maszyny losujacej wystapil moj 1,5roczny synus. Wszystkie przepisy, jakie dla mnie pozostawiliscie zostaly przeze mnie skrupulatnie przeczytane- dziekuje za tyle inspiracji!

Moment losowania:

A oto szczesliwy numer:

Autorka tego komentarza jest: slodkakuchnia! Serdecznie gratuluje. Pozostalym uczestnikom dziekuje za udzial w zabawie i zapraszam ponownie za czas jakis… ;)

A teraz zapraszam do swietowania i skosztowania mojego kartoflanego wypieku na slodko! Bardzo go wam polecam i mam nadzieje, ze bedzie wam smakowla a wy nadal bedziecie do mnie zagladac i korzystac z przepisow.

Placek migdalowo-kartoflany

Na forme o srednicy 26 cm:

375 g ziemniakow ugotowanych w lupinach poprzedniego dnia

4 jajka

200 g cukru

200 g masla lub margaryny do pieczenia

200 g maki

2 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia

100 g mielonych orzechow wloskich

100 g mielonych migdalow

50 g migdalow w platkach

szczypta soli

Ziemniaki obrac i przepuscic przez praske. Zoltka jaj oddzielic od bialek, utrzec z cukrem i maslem na puszysta mase. W misce wymieszac make z migdalami, orzechami wloskimi, sola i proszkiem do pieczenia. Dodawac stopniowo do masy maslanej ciagle ucierajac. Biala ubic na szytwna piane z odrobina soli i wymieszac lekko z ciastem, dodac rowniez ziemniaki i wymieszac. Ciasto przelozyc do natlusczonej foremki. Posypac na wierzchu migdalami w platkach. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C (termoobiegiem- 160°C) 70 minut, po 30 minutach od poczatku pieczenia przykyrc wierzch folia aluminiowa. Mozna przekroic i posmarowac dzemem. Ale smakuje tez zupelnie czysty 🙂

Przepis z: „Meine Familie & ich. Books. Kuchenklassiker” nr 4/2013

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.