Kompot rabarbarowo-truskawkowy

IMG_4779

Kompot z rabarbaru i truskawek na sposób niemiecki- na gęsto, podany na zimno jako deser.

1 kg rabarbaru

sok z cytryny

300 g truskawek

10 łyżek cukru

ewentualnie cynamon

Rabarbar umyć i obrać, pokroić. Włożyć do dużego garnka i zasypać cukrem. Dodać sok z cytryny. Wymieszać, odstawić na godzinę, aż rabarbar puści sok.

Rabarbar zagotować z 2 szklankami wody. Gotować przez 5 minut. Dodać oczyszczone truskawki, wymieszać i już nie gotować. Ewentualnie dodać cynamon. Podawać schłodzony.

Przepis z: https://www.chefkoch.de/rezepte/1369111241787538/Eichkatzerls-Erdbeer-Rhabarber-Kompott.html

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.