Placek ucierany z rabarbarem

Polecam :

IMG_4781

150g miękkiego masła lub margaryny
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
200 g drobnego cukru
łyżeczka ekstraktu z wanilii lub łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
skórka otarta z jednej cytryny
szczypta soli
80ml mleka
300g rabarbaru, umytego i pokrojonego w 1cm kawałki

Rabarbar zasypujemy dwoma łyżkami cukru, mieszamy i odstawiamy, by puścił sok. Następnie odsączamy go na sicie, zachowując sok (np. do kompotu). Masło miksujemy z cukrem, cukrem z wanilią i szczyptą soli na jasny, puszysty krem. Następnie dodajemy skórkę cytrynową i po 1 jajku miksując po każdym dodaniu do połączenia składników. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy na przemian po 1 łyżce mąki i 1 łyżce mleka miksując po każdym dodaniu do połączenia składników. Formę wykładamy natłuszczonym papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto, wyrównujemy, na wierzch wykładamy rabarbar.
Ciasto pieczemy około 45-50 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.

Przepis z: https://smaker.pl/przepisy-desery/przepis-ciasto-z-rabarbarem,152183,patusia5.html

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.