Chlebki pita

Musicie próbować!

Na dwa chleby.

150 g jogurtu naturalnego

200 ml mleka

450 g mąki pszennej typ 450

300 g maki pszennej typ 950

3 łyżeczki proszku do pieczenia

1 opakowanie drożdży suszonych (7 g)

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

50 g miękkiego masła

2 jajka

2 łyżki masła

Jogurt wymieszać z mlekiem i ogrzać do letniej temperatury. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, drożdżami, solą i cukrem. Dodać jogurt z mlekiem, jajka i masło, zagnieść ciasto i zagniatać przez 5 minut. Odstawić do wyrośnięcia do podwojenia objętości w ciepłe miejsce pod przykryciem. Następnie ciasto ponownie zgnieść i podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na dwa owalne chlebki po 1 cm grubości. Ułożyć na dwie blachy u ponakłuwać widelcem. Posmarować rozpuszczonym masłem (2 łyżki). Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Piec 15 minut w temperaturze 220 st. C (z termoobiegiem- 200 st. C).

Przepis z: „Landidee- Das neue Brotbacken” 2019

2 myśli na temat “Chlebki pita

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.