Donaty z piekarnika

Moim dzieciom zachciało się donatów. Ale ponieważ nie przepadam za smażeniem w głębokim tłuszczu to upiekłam je w piekarniku. Różnica w smaku nieznaczna. Najsmaczniejsze są zaraz po wystudzeniu.

Składniki na 15 sztuk:

40 g świeżych drożdży lub 7g suszonych

200 ml letniego mleka

500 g mąki

75 g cukru

3 jajka

szczypta soli

75 ml oleju

Drożdże rozpuścić w mleku z odrobiną cukru i łyżką mąki. Odstawić do wyrośniecia na 30 minut. Dodać pozostałe skłądniki i zagnieść ciasto, najlepiej mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego, bo ciasto jest naprawdę rzadkie. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Wyjąc z miski podsypując mąką i rozwałkować na stolnicy na grubość ok 2 cm. Wykrawać szklaną i kieliszkiem donaty. Odstawić je na blasze do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Piec w temperaturze 180 st C. ok 15 minut. Można dowolnie polukrować.

Przepis z  książki: „Donats, Krapfen & Co.” wyd. Otus 2014.

88212633_509815636631265_6596314028505563136_n

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.