Ciasto z białek z cukierkami

Na urodziny dla kogoś ważnego. Upieczone w małej foremce o średnicy 18 cm zniknęło błyskawicznie.

  • – 4 białka
  • – 4 łyżki cukru
  • – 1 łyżka cukru waniliowego
  • – 5 łyżek oleju
  • – 5 łyżek mąki tortowej
  • – 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • – 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • – cukierki lentilki wedle uznania

1. Białka ubijamy na sztywną pianę.
2. Następnie wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
3. Dodajemy olej. Chwilę ubijamy.
4. Wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy.
5. Do ciasta dajemy kilka cukierków. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch dajemy lentilki.
6. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 170 stopni.

Przepis z: https://smaker.pl/przepisy-desery/przepis-ciasto-z-bialek-z-cukierkami,166607,black-soul.html?f

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.