Kaczka pieczona nadziewana jabłkami

Na uroczysty obiad.

1 kaczka (1,7 kg)

3 jabłka

po 2 łyżki musztardy, soku jabłkowego i majeranku

sól, łyżka pieprzu ziołowego

kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego

4 ząbki czosnku

mielony czarny pieprz i słodka papryka

olej

Wymieszać 1 łyżkę oleju z musztardą, sokiem jabłkowym, majerankiem, pieprzem ziołowym, połową posiekanego czosnku oraz solą, mielonym pieprzem i papryką. Natrzeć kaczkę z zewnątrz i wewnątrz i odstawić na dobę. Piekarnik nagrzać do 150 st. C. Jabłka umyć i pokroić na cząstki. Nadziać kaczkę dodając liście laurowe i ziele angielskie. Kaczkę ułożyć w brytfannie i piec pod przykryciem 100 min. Następnie zdjąć pokrywkę i piec w temperaturze 190 st. C jeszcze 50 min.

Przepis z: „Świat kobiety” nr 12/2019

IMG_3956

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.