Sandacz na kapuście pekińskiej

Pomysł na rybę.

IMG_0894[60658]

Dla 4 osób:

2 cebule

1 kapusta pekińska

100 ml śmietany kremówki

100 g wędzonego boczku

4 łyzki masła

100 ml bulionu warzywnego

4 filety z sandacza ze skórą

50 g mąki

mielona gałka muszkatałowa

sól, pieprz

Cebule obrać, jedną z nich przekroić i pokroić w półplastry, druga drobno posiekać. Kapustę oczyścić, wyciąć głąb i drobno posztakować. Umyć, odsączyć na sicie. Boczek drobno pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, podsmażyć boczek, następnie dodać drobno posiekaną cebulę, wyjąć wszystko, pozostawiając tłuszcz na patelni. 1 łyżkę masła rozpuścić w garnku, wlożyć cebulę w plastrach i krótko dusić, dodać kapustę, zalać bulionem i śmietaną. Zagotować i gotować na niewielkim ogniu pod przykryciem o czasu do czasu mieszając przez 20 minut. Rybę umyć, osuszyć, skórę naciąć ostrym nożem 2-3 razy. Doprawić rybę sola i obtoczyć w mące. Na tłuszczu pozostałym od smażenia boczku z cebulą rozpuścić 2 łyżki masła. Usmażyć na nim rybę najpierw ze skórą 2-3 minuty, następnie po drugiej stronie. Kapustę doprawić solą i pieprzem oraz gałką muszkatałową. Na talerzach ułożyć kapustę, obok rybę posypując danie wysmazonym boczkiem z cebulą.

Przepis z: „Tina. Kochen und Backen” nr 05/2012

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.