Kompot z suszu

IMG_2179

To oczywiście propozycja na wigilijny deser. U nas właśnie tyak to funkcjonuje- nie jako napój, ale jako deser na gęsto. Choć w moim rodzinnym domu kompot z suszu podawało się jako zupę z domowym makaronem.

Na 6 porcji:

po 100 g suszonych śliwek, jabłek, gruszek, moreli i rodzynek

2-3 l wody

3/4 szklanki cukru

2 gożdziki

kawałek kory cynamonu

skórka z pomarańczy

Owoce opłukąc i namoczyć w letniej, przegotowanej wodzie przez 4 godziny. Po tym czasie dodać cukier, gożdziki, kawałek cynamonu i skórkę pomarańczową. Gotować na niewielkim ogniu do miękkości. Rozłożyć do kompotierek. Podawać schłodzony.

Przepis z : „Kuchnia Polska” wyd. PWE 2005 r.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.