Keks bananowy z kawałkami czekolady

IMG_3600IMG_3602

Na formę o boku 20 cm:

200 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

150  cukru

2 miękkie, dojrzałe banany

2 jajka

1/2 szklanki rubo pokruszonej ciemnej czekolady

2 łyżki skórki startej z pomarańczy

50 ml oleju

Foremkę natłuścić. Piekarnik nagrzać do 180 st. C. W dużej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i skórką pomarańczową. Olej mieszamy z jajkami i rozgniecionymi widelcem bananami. Dodajemy mąkę i wolno mieszamy, aż nie będzie grudek, na koniec wsypujemy czekoaldę i mieszamy. Przelewamy do foremki i pieczemy ok 40 minut, sprawdzając patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.

Przepis z książki: Ola Lazar „keksy słone i słodkie” wyd. KDC 2007

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.