Surówka z rzodkiewek po bawarsku

IMG_3612

Jak co roku w okolicach Oktoberfest coś z regionu, wktórym mieszkam. Tym razem surówka (choć tu wszystko nazywa się sałatą) z charakterystycznym dodatkiem octu.

Dla 4 osób:

400 g rzodkiewki

1 czerwona cebula

6 łyżek bialego octu winnego

3 łyzki oliwy

100 g śmietany

pęczek szczypiorku

sól, pieprz

Rzodkiewki oczyścić i zetrzeć na tarce. Posolić i odstawić przykryte na 30 minut. Następnie odcisną powstały sok. Cebulę obrać i drobno posiekać. Dodać do rzodkiewki wraz z ostem, olejem i smietana. Popieprzyć. Wymieszać i odstwić na 15 minut. Szczypiorek posiekac i posypac surówkę.

Przepis z: „Mein schönes Landedition- Köstliche Alpenküche” nr 1/2019

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.