Keks z cukinią, ziarnami i kokosem

IMG_3436IMG_3438

Fajna propozycja niezasłodkiego placka.

Na formę keksową o boku 30 cm:

1 mała cukinia starta na tarce i odciśnięta z soku

200 g mąki

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

100 ml oleju

130 g cukru

2 jajka

50 g wiórków kokosowych

60 g rodzynek (zrezygnowałam)

30 g łuskanych pestek dyni

30 g łuskanych pestek słonecznika

1 łyżeczka cynamonu

szczypta soli

Formę keksową wykłądamy papierem do wypieków. Rodzynki zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na pół godziny, następnie odcedzamy. Jajka lekko ubiajmy z cukrem, następnie dodajemy olej. Cały czas mieszając stopniowo dodajemy cukinię, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sól, cynamom, pestki dyni i słonecznika oraz wiórki kokosowe. Następnie przelewamy ciasto do foremki. Pieczemy  w temperaturze 175 st C ok. 50-60 minut. Sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.

Przepisz z ksiązki Oli Lazar „Keksy słone i słodkie”, wyd. KDC, 2007r.

 

 

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.