Schab w sosie ogórkowym

IMG_3507

Nadspodziewanie dobry,

Dla 4 osób:

800 g schabu

8-10 korniszonów

2 zwykle cebule

czerwona cebula

olej roslinny

ząbek czosnku

3 liście laurowe

5 ziaren ziela angielskiego

40 g mąki

2 szklanki bulionu

sól i pieprz

Korniszony pokroić w słupki, połową korniszonow naszpikowac mięso. Natrzeć je mieszanką soli, pieprzu i zmiażdżonego czosnku.

Obie zwykle cebule pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, obsmażyć na nim mięso ze wszystkich stron, wyjąć i odłożyć na bok. Do garnka wsypać pokrojoną cebulę, podsmażyć i zalać 2 szklankami wody. Włożyć mięso, liście laurowe i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem 30 minut. Zdjąć pokrywkę i wstawić do piekarnika, w temperaturze 200 st. C. piec 30 minut, Zredukować sos w garnku, a gdy zostanie prawie sam tłuszcz opruszyć mąką, wymieszać, dolac bulion, gotowac 15 minut na średnim ogniu. Czerwoną cebule posiekać, podsmażyć na oleju wraz z pozostałymi ogórkami i dodać do sosu.

Przepis z: „Kobieta i Życie” nr 9/2019

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.