Gulasz z kurczaka z pieczarkami

Pyszny i szybki obiad.

  • 50 dkg mięsa z kurczaka (u mnie pierś)
  • 15-20 cm części pora (wzięłam pęczek cebuli dymki)
  • 25 dkg pieczarek
  • 150 ml śmietanki 30%
  • pieprz czarny mielony
  • sól ziołowa albo zwykła sól
  • 1-2 łyżki masła
  1. Mięso umyłam, oczyściłam z żyłek i pokroiłam w paski ok. 1 cm szerokości.
    Na patelni rozgrzałam masło i wyłożyłam pokrojone mięso.
    Podsmażyłam na średnim ogniu. Jak już było obsmażone z każdej strony posoliłam.
  2. Pieczarki umyłam i pokroiłam w grubsze plastry. Dołożyłam do mięsa.
    To samo zrobiłam z porem, umyłam i pokroiłam w plastry ok. 2 mm grubości.Wszystko chwilę podsmażyłam aż pieczarki zaczęły puszczać sok.

    Zalałam śmietanką i redukowałam sos ok 3-4 minut.

  3. Zdjęłam z ognia i przyprawiłam do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem 

    Przepis z: https://smaker.pl/przepis-gulasz-z-kurczaka-pora-i-pieczarek,174747,pieprzyczfantazja.html

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.