Glazurowane żeberka

IMG_3334

Na zdjęciu widać kawałek żeberka 😉

Dla 4 osób:

1 kg żeberek

1/2 szklanki pikantnego kechupu

2 łyżki koncentratu pomidorowego

2 łyzki czerwonego octu winnego

2 łyzki brązowego cukru

3 zabki czonku

łyżeczka słodkiej papryki w proszku

1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

1 łyżeczka suszonego tymianku

6 łyżek oliwy

sól, pieprz

Mięso umyć i osuszyć, podzielić na porcje. Obgotować 15 minut, odcedzić i osuszyć. Składniki bejcy połąćzyć i wymiszać. Posmarować żeberka, odstawić na 3 godziny. Następnie żeberka ułozyć na blasze i piec w piekarniku w tempertaurze 200st. C 40 minut. Co jakiś czas smarować bejcą.

Przepis z: Magazynu kulinarny „Poradnika domowego” nr 9/2013

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.