Kruche pierożki z pieczarkami

IMG_2188

Na 15 sztuk:

ciasto:

200 g mąki

130 g masła

1 łyżka śmietany

2 żółtka

sól

nadzienie:

8 ugotowanych grzybów do barszczu (zamiennie wzięłam pieczarki)

1 cebula

1 łyżka oleju

2 łyżki tartej bułki

1 łyżka śmietany

sól, pieprz

Przygotować ciasto: Mąkę posiekać z masłem, żółtkami, śmietaną i szczyptą soli, zagnieść i odstawić do lodówki na 30 minut. Przygotować nadzienie: Grzyby drobno posiekać, podsmażyć razem z obraną i posiekaną cebulą na oleju, dodać tartą bułkę i śmietanę, doprawić do smaku pieprzem i solą. Z rozwałkowanego ciast wykrawać szklanką krążki, na każdy położyć trochę nadzienie, złożyć na pół i zlepiać. Piec w nagrzanym piekarniku (200 st. C) ok 15-20 minut. Podawać ciepłe do barszczu.

Przepis z: „Kuchnia Polska” PWE, 2005r.

Jedna myśl na temat “Kruche pierożki z pieczarkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.