Chleb wiejski Kerstin Rentsch

50813540_337046197140057_966659712261029888_n

Zaczyn:

100 g mąki pszennej (typ 450)

40 g drożdży świeżych

1/2 łyżeczki cukru

Ciasto właściwe:

400 g mąki pszennej (typ 450)

250 g mąki żytniej

1 łyżka soli

1 łyżka płynnego miodu

po pół łyżeczki nasion anyżu, kopru i kminku

Mąkę na zaczyn wsypać do miski, zrobić pośrodku dołek, wkruszyć drożdże, dodać cukier i 125 ml letniej wody. Wymieszać zasypując mąką, odstawić do wyrośnięcia na 45 minut. Następnie dodać mąkę pszenną i żytnią oraz 350 ml letniej wody. Zagnieść ciasto, odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na godzinę. Następnie dodać sól, miód i nasiona i ponownie zagnieść. Uformować dwa okrągłe bochenki, położyć na blasze do pieczenia, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. wstawić chleby, piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 175 st. C i piec jeszcze 15 minut.

Przepis z: „Meine gute Landküche” nr 9/10 2016.

Jedna myśl na temat “Chleb wiejski Kerstin Rentsch

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.