Szwedzki biszkopt z jabłkami

IMG_0277

Polecam 🙂

7 jabłek

sok z cytryny

4 jajka

325 g cukru

120 g masła

125 ml mleka

300 g mąki

3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

cukier puder

Jabłka obrać, pokroić na ósemki. Skropić sokiem z cytryny. Jajka ubić z 250 g cukru na puszystą masę. Mleko zagotować z masłem, gorące wlewać cienką stróżką do jajek mieszając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wsypywać porcjami do masy i lekko wymieszać. Masę przelać na natłuszczoną blachę, wygładzić. 75 g cukru wymieszać z cynamonem. Na cieście poukładać jabłka, posypać cukrem z cynamonem. Piec 25-30 minut w temperaturze 200st C (z termoobiegiem- 175). PO wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Przepis z :”Laura. Backen” nr 3/2015

Przepis dodaję od akcji Kuchnia skandynawska

beznazwy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.