Drożdżowe rogaliki topielce

Składniki:

500 g mąki

250 g masła

50 g drożdży

2 jajka

2 łyżki kwaśnej śmietany

2 łyżki cukru waniliowego

Mąkę przesiać, posiekać z masłem, dodać drożdże rozpuszczone w śmietance, jajka roztrzepane z cukrem waniliowym i starannie wyrobić.

Zawinąć w czystą ściereczkę.

Włożyć do garnka wypełnionego w 3/4 zimną wodą. Ciasto najpierw opadnie na dno.

Wyrośnięte zwiększa objętość i pływa na powierzchni wody.

Ciasto wyjmujemy z wody, obsypujemy mąką i dalej postępujemy, jak z każdym ciastem na rogale. Rogaliki nadziałam dżemem, ale można tez jabłkiem, czy innym owocem, albo nawet czekoladą, masą itp.

Zawinięte rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Następnie wkładamy do piekarnika (temperatura- 180st. C.) i pieczemy na rumiano.

Najlepsze są oczywiście jeszcze ciepłe.

Powiem wam, że są to najlepsze rogale, jakie w życiu jadłam, polecam.

Przepis z: „Poradnik domowy”



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.