Słodkie bułki z mielonymi migdałami

IMG_1239

Na 12 sztuk:

800 g mąki

200 g mielonych migdałów

42 g świeżych drożdży

400 ml letniego mleka

2 łyżeczki cukru waniliowego

100 g cukru

3 jajka

100 g miękkiego masła

pół łyżeczki soli

Mąkę i migdały wsypać do miski i wymieszać. Zrobić w środku dołek, wkruszyć drożdże. Dodać letnie mleko, cukier waniliowy, podsypać niewielka ilością mąki i wymieszać, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Dodać cukier, jajka, masło i sól, wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 45 minut. Następnie na stolnicy uformować 12 wałeczków, które zakręcać w supełki, odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Piec w temperaturze 180 st C. ok 25 minut.

Wypiek specjalnie na Światowy Dzień Chleba u zorry. Word Bread Day.

https://www.kochtopf.me/world-bread-day-2018#polski

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.