Kapusta z jabłkami

IMG_1785

Porcja jesiennych witamin.

Dla 4 osób:

800 g świeżej kapusty

1 spora cebula

2 łyżki smalcu

100 ml czerwonego wina

400 g kwaśnych jabłek

liść laurowy, goździk

cukier, sól, mielony biały pieprz

biały ocet winny

Kapustę poszatkować na drobno i krótko ją obgotować w osolonym wrzątku. Posiekaną cebulę zezłocić na smalcu, dodać kapustę, podlać winem i dusić ok. 20 minut. Dołożyć obrane, pokrojone jabłka, liść laurowy, goździk, szczyptę cukru, pieprzu i soli, dolać 4 łyżki octu. Dusić jeszcze 10 minut. Podawać jako dodatek do pieczonych mięs.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.