Badeński placek cebulowy

W Badenii (czyli południowych Niemczech w okolicach Szwarcwaldu) już sezon na placek cebulowy i młode wino Federweisser.

 

Na dużą blachę (ok. 24 kawałki)

 

150 g masła

400 g mąki

150 ml mleka

50 g mąki żytniej

21 g drożdży

sól

2 kg cebuli

250 g posiekanego boczku

600 g kwaśnej śmietany

5 jajek

1 łyżka mielonego kminku

 

100 g masła rozpuścić, wystudzić, mleko ogrzać do letniej temperatury. 300 g mąki i mąkę żytnią przesiać do miski. Zrobić dołek i wkruszyć drożdże. Zalać mlekiem, wymieszać, przykryć, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Dodać sól i masło, wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Cebule obrać i posiekać w piórka. Rozgrzać 50 g masła. Cebulę wymieszać z boczkiem, posolić i dodać do rozgrzanego masła. Smażyć mieszając, aż cebula zrobi się szklista, wyjąć z patelni, wystudzić zasypać 100 g mąki i wymieszać.

Ciasto rozwałkować na placek i wyłożyć nim blachę. Wyłożyć cebulę. Śmietanę rozbełtać z jajkami i posolić i posypać kminkiem. Mieszaniną zalać cebulę. Placek wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200st C (z termoobiegiem- 175 st C) ok. 45 minut.

Przepis z: „Laura. Backen” nr 1/2016



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.