Placek ucierany ze śliwkami

Sezon na śliwki w pełni 🙂

IMG_1564

Na formę o średnicy 24 cm:

175 g margaryny

skórka otarta z 1 cytryny

175 g cukru

2 jajka

200 g mąki

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki mleka

100 g mielonych migdałów

1 łyżka rumu

500 g śliwek

Śliwki umyć i wypestkować. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku oraz rum ciągle ucierając. Mąkę wymieszać z migdałami, skórką cytrynową i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy wraz z mlekiem i wymieszać. Połowę ciasta wyłożyć do natłuszczonej foremki, wyłożyć śliwki i przykryć drugą połową ciasta. Piec w temperaturze 200 st. C ok 60-70 minut.

Przepis z: „Moja kuchnia. Wydanie specjalne- Ciasta owocowe” nr 23/92

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.