Keks ze śliwkami

300g śliwek

4 łyżki masła

1,2 łyżeczki proszku do pieczenia

pół łyżeczki cynamonu

150 g cukru

160 g mąki

3 jajka

Umyte i wypestkowane śliwki usmażyć na 1 łyżce masła aż puszczą sok, ale jeszcze się nie rozpadną.

Wymieszać z cynamonem, przełożyć na sitko, poczekać aż odleci sok, sok zachować. 

Pozostałe masło rozpuścić i wystudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę i wymieszać, następnie stopione masło i wymieszać. Na koniec odcedzone śliwki i wymieszać lekko łyżka. Przełożyć do foremki keksowej, piec w temperaturze 180st C ok 45 minut. Podawać z sokiem ze śliwek.



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.