Gicz wołowa w sosie pomidorowym

IMG_0066

Dziś bardzo pożywne danie.

Dla 4 osób:

1 gicz wołowa

1 puszka siekanych pomidorów

1/4 l czerwonego wina

1 cebula

2 ząbki czosnku

1/2 czerwonej papryki

1 kostka rosołowa

listki laurowe

sól, pieprz

Gicz doprawić do smaku pieprzem i solą i podsmażyć z obu stron na oleju. Na tym samym oleju podsmażyć posiekaną cebulkę, czosnek i paprykę. Kostkę rosołową rozpuści w jednej szklance gorącej wody i wraz z winem dolać do sosu. Dusić aż płyn nieco odparuje, następnie dodać pomidory z puszki, wymieszać i zagotować, doprawić do smaku pieprzem i solą. Przełożyć wszystko do żaroodpornego naczynia. Ułożyć na sosie gicz wołową. Wstawić do piekarnika w 180st C. Piec pod przykryciem ok. 2 godziny, po godzinie obracając gicz na drugą stronę. Na pół godziny przed końcem pieczenia dodać listki laurowe.

Przepis na podst.: http://www.abenteuerkochen.com/2011/12/ossobuco-alla-milanese-nicht-mit-kalb.html

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.