Kurczak w winie

28458686_2192129194131340_1135573505_n

Dla 4 osób

1 kg kury lub 600 g piersi z kurczaka

1 cytryna

1 l wywaru drobiowego

2 cebule

3 goździki

tymianek, natka pietruszki, liść laurowy

150 g marchewki

150 g selera

500 ml białego wina

700 g ziemniaków

Mięso z kury natrzeć sokiem z cytryny i odstawić na 20 minut. Następnie mięso razem z całą cebulą naszpikowaną goździkami, pęczkiem ziół, liściem laurowym, marchewką i selerem włożyć do wywaru, gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut.

Wywar odcedzić, dodać do niego wino, obrane i posiekane w kostkę ziemniaki i gotować ok. 20 minut, na koniec dodać oczyszczone z kości mięso oraz pokrojone warzywa, podgrzać. Podawać z pieczywem.

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.