Polędwiczka wieprzowa z nadzieniem z suszonych śliwek

poledwiczka_wieprzowa_ze_sliwkami

Przepis z bloga Od Kuchni.

Składniki (na 2 osoby):

  • 1 spora polędwiczka wieprzowa
  • 11-15 suszonych śliwek
  • 2 łyżki miodu
  • sól i pieprz w młynku
  • 1 łyżeczka pikantnej papryki
  • 1 łyżeczka masła
  • odrobina oleju do smażenia

 

Polędwiczkę myjemy i kroimy na 4 równe kawałki. Przez środek każdego kawałka, wzdłuż przebijamy nóż, a następnie przekręcamy go delikatnie wokół własnej osi, tworząc miejsce dla śliwek. W powstałą dziurkę w polędwiczkach wkładamy śliwki, po 2-4 w każdym kawałki. Tak przygotowane kawałki nacieramy papryką, oprószamy pieprzem oraz solą a następnie podsmażamy przez 1-2 minut z każdej strony na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
Spory kawałek foli aluminiowej nacieramy masłem, układamy na nim polędwiczki, smarujemy je płynnym miodem (najlepiej użyć silikonowego pędzelka) oraz ponownie oprószamy odrobiną pieprzu. Folię z polędwiczkami szczelnie zawijamy i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na około 25-30 minut. Podajemy ciepłe z ulubionymi dodatkami.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.