Jabłecznik z orzechową kruszonką

IMG_0401

Na formę o średnicy 26 cm:

400 g mąki

275 g cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

225 g masła

szczypta soli

5 jajek

100 g drobno posiekanych orzechów laskowych

2 łyżki mielonych orzechów laskowych

800 g jabłek

2- 3 łyżki soku z cytryny

250 g gęstej śmietany 30%

1 opakowanie sosu waniliowego do gotowania

Jabłka obrać i pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Mąkę wymieszać z 200 g cukru, cukrem waniliowym, posiekanym masłem, solą, 1 jajkiem i posiekanymi orzechami aż powstanie kruszonka. Połową kruszonki wyłożyć wysmarowaną tłuszczem formę. Posypać mielonymi orzechami i wyłożyć jabłka. Śmietanę wymieszać z 75 g cukru, 4 jajkami i sosem waniliowym w proszku, polewę wylać na jabłak. Posypać pozostałą kruszonką. Piec w temperaturze 200st. C (z termo obiegiem- 175 st. C) 50 minut.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.