Proste bułki ciabatta

No i do tego pyszne. Nie przejmujcie się, gdy po zagnieceniu ciasto będzie bardzo luźne.

Na ok 8-9 sztuk

21 g drożdży

1 łyżeczka cukru

500 g mąki

2 łyżeczki soli morskiej

3 łyżki oliwy z oliwek

Drożdże wraz z cukrem rozpuścić w 150 ml ciepłej wody. Mąkę wsypać do miski i zrobić w niej dołek, do którego wlać rozpuszczone drożdże. Wymieszać z niewielką ilością mąki, miskę przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut. Następnie dodać kolejne 150 ml letniej wody, sól i oliwę. Zagnieść luźne ciasto, przykryć, odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Wyłożyć na blat posypany mąką. Podzielić na 8-9 części, z których uformować bułki. Położyć na blachę do pieczenia.

IMG_0013

Zostawić przykryte na 10 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do temperatury 220st C. Na dole ustawić żaroodporną miskę z wodą. Bułki piec ok. 15-20 minut.

IMG_0015

Przepis z: „Landidee, Brot Backen” nr 1/2017

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.