Sernik marcepanowy na migdałowym spodzie

IMG_0008IMG_0006

Z pewnością go pokochacie, tak, jak moja rodzina 🙂

Na formę o średnicy 28 cm.

spód:

30 g mąki

30 g mąki ziemniaczanej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

3 jajka

90 g cukru

60 ml oranżady wiśniowej

skórka otarta z pomarańczy

100 g mielonych migdałów

masa serowa:

800 g kremowego serka

200 g surowej masy migdałowej

150 g cukru

4 jajka

200 g kwaśnej śmietany

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Spód: Wymieszać obie mąki, sól i proszek do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka ubijać na puszystą masę przez 3 minuty, dodawać stopniowo 70 g cukru. Ubijać przez kolejne 5 minut. Dodać oranżadę i skórkę z pomarańczy. Dodać wymieszane mąki, lekko wymieszać, dodać mielone migdały, lekko wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę z pozostałym cukrem i dodać do masy, lekko wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej foremki, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180st. C (z termoobiegiem- 160st.) aż ciasto będzie jasnobrązowe i pod naciskiem palca powstanie tylko lekkie wgłębienie.

Ser włożyć do miski, dodać starty na tarce marcepan, ubić mikserem, aż się połączą. Dodać cukier, jajka, śmietanę i mąkę ziemniaczaną. Wszystko wymieszać i przelać na wystudzony spód

Formę owinąć kilkakrotnie folią aluminiową, na blachę nalać wodę i wstawić do niej formę z ciastem. Piec 60 minut, ewentualnie dolewać wodę. Wystudzić.

Przepis z: „Landbaeckrei” nr 1/2018

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.