Śledzie na pomarańczowo

W okolicach Świąt Bożego Narodzenia lubię wypróbowywać nowe wersje śledzi. Te były pyszne!

IMG_2421

 

Dla 4 osób:

200 g mocno pomarańczowej dyni np. hokkaido

3 łyżki oleju lnianego

1 zgnieciona suszona czuszka lub ewentualnie zmielona ostra papryka suszona

2 łyżki miodu

1 garść posiekanych orzechów włoskich

1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej

300 g filetów ze sledzia

3 upieczone i obrane ze skórki pomarańczowe papryki

sok z cytyny

sól

Dynię pociąć za pomocą obieraczki do ziemniaków na cienkie paski. Wymieszać z solą, czuszką, miodem i sokiem z cytryny. Dodać olej. Wymieszać i odstawić na 30 minut. Po tym czasie dodać posiekaną paprykę, orzechy i skórkę pomarańczową. Wymieszać z pokrojonymi na kawałki śledziami. Odstawić do lodówki na 30 minut. Podawać z gorącymi ziemniakami podsmażonymi w plastrach i z dodatkiem 1 łyżki gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.