Piernik litewski

Przepis: Piernik litewski – Proste i Smaczne Przepisy

Przepis z: https://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/piernik-litewski

Składniki:

  • 15 dag mąki pszennej
  • 15 dag mąki żytniej
  • 15 dag masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka maślanki
  • 25 dag miodu
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 25 dag bakalii

Jajka ubić z cukrem. Miód rozpuścić z cukrem, wystudzić. Dodać ubite jajka, bakalie, przyprawę do piernika.  Mieszając wlewać maślankę i i partiami dosypywać mąkę z sodą. Masę przełożyć do przygotowanej formy o boku 20 cm i piec około 50 min. w temperaturze 170 stopni. Wystudzić, i oblać polewą.

Mój był bez bakalii.

IMG_1906

Przepis uczestniczy w akcji: Festiwal pierniczków.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

Kuchnia w kolorach lata

Kontynuacja bloga Czerwień i błękit

Create your website at WordPress.com
Rozpocznij
%d blogerów lubi to: