Ziemniaki zapiekane z jajkiem i szynką

Zimą smakują nam różne zapiekanki 🙂

Dla 4 osob:

1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach

100 g gotowanej szynki

sól, mielony biały pieprz

150 ml kwasnej smietany

2 jajka

150 g parmezanu lub innego twardego sera

2 cebule

olej

Cebule obrac i posiekać w piórka, zeszklić na oleju.

Wystudzone ziemniaki obrać i pokroic w plastry. naczynie do zapiekania wysmarowąć masłem. Szynke pokroić w kosteczkę. W naczyniu układać warstwowo ziemniaki, cebulę i szynke. Ostatnią warstwa mają być ziemniaki. Każdą warstwę ziemniakow posolić i popierzyć. Całość zalać śmeitaną rozbełtana z jajkami. Zapiekac w temperaturzez 180 st C. 20 minut. Pod koniec posypać startym serem i zapiec na złoto. (W wersji na zdjęciu zrezygnowalismy z sera)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.