Szwabski placek z jabłkami

Zapraszam na urodzinowe słodkości 🙂 Wracam prosto z urlopu w Szwabii 🙂

Na formę o średnicy 26 cm

600 g jabłek

sok z cytryny

5 jajek

220 g brązowego cukru

125 g masła

250 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny. Make przesiać do miski i wymeiszać sz solą i proszkiem do pieczenia. Jajka utrzec z cukrem na puszysta masę, dodac masło i utrzeć. Dodać makę i wymieszać. Wyłozyć do natłuszczonej foremki, poukładać na wierzchu jabłka, wypukłą częscią do góry. wstawić do nagrzanego piekarnia. Piec w temperaturze 200 st C. ok 50 minut

Przepis z ksiązki: „Obst- und Blechkuchen” wyd. Belvista

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.