Chlebek bananowy/Bananenbrot/Bananabread WBD 2017

 

World Bread Day, October 16, 2017

W zasadzie to rodzaj ciasta, ale można przyjąć, ze to rodzaj słodkiego chleba. Upiekłam na Światowy dzień chleba.

Na formę keksową o boku 30 cm:

400 g bananów

1 łyzka soku z cytryny

4 jajka

150 g masła

150 g brązowego cukru

1/4 łyzeczki starego imbiru

1/4 łyzeczki cynamonu

150 g maki pszennej typu 450

200 g maki pszennej typu 1700

2łyzeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

100 g posiekanych orzechow włoskich

Foremke wysmarowac tłuszczem i posypać tartą bułką. Banany obrać, polać sokiem z cytryny i zmiksować. Białka jajek oddzielić ozółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać żółtka, imbir i cynamon i ubijąc dalej. Makę wymieszac z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodac do masy jajecznej wraz z bananami i wymieszać  Na koniec dodac orzechy  i białka, lekko wymeiszać. Wstawić do nagrzanego piekarnika w temperaturze 170 st C piec 50/60 minut. Pod koniec pieczenia sprwadzić aptyczckiem czy chlebek jest upieczony w środku.

Przepis z: „Backen im Fruehling, Die neue Frau” nr 1/2012

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.