Zwetschkenstrudel/ Strudel ze śliwkami węgierkami

U mnie ponownie regionalnie- po bawarsku, tym razem na zakończenie Oktoberfest.

 

Na jeden strudel dlugości ok 30 cm.

Płaty ciasta strudlowego ewentualnie francuskieho 490 g

600 g sliwek węgierek

3 długie biszkopty

3/4 szklanki zmielonych migdałów lub orzechów laskowych

2 łyzki brązowego cukru

1 łyżeczka cynamonu 

pół szklanki mleka

Biszkopty zmielic i wymeiszac z migdałami oraz cynamonem. Sliwki umyc i pokroić na połówki, wymeiszac z cukrem. Platy ciasta strudlowego ukąłdać jeden na drugim, smarując każdy płat mlekiem. Plat ciasta francuskiego wystarczy rozłozyć na papierze do pieczenia. Ulozyc sliwki pozostawiajac wolny brzeg 5- 6cm. Posypac 3/4 mieszanki migdałowej.  Zawinąc srudel, posmarować na wierzchu mlekiem i posypać pozostałą miesznką. Piec w temperaturze 200st C przez 30-40 minut.

Przepisz :”Magazyn kulinarny Poradnika domowego” 9/2017

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.