Drożdżowe precelki na słodko

Jak co roku w okolicach Oktoberfest chciałabym przyblizyc wam nieco bawarska kuchnię.

Oto nasz przepis na 10 sztuk:

 

0,5 kg mąki

pół paczki drożdży (21 g)

50 g cukru

150 ml letniego mleka

150 g jogurtu naturalnego

75 g masła

szczypta soli

1 opakowanie cukru waniliowego

 

żółtko

 2 łyzki mleka

 cukier perlisty

 

Mąkę wsypać do miski, zrobić zagłębienie, wkruszyć drożdże, dodać mleko i cukier, wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut. Dodać jogurt, masło, sól i cukier waniliowy i zagnieść ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia do podwojenia objetości. Z ciasta lepić precelki, wykładac na blachę, smarowac żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać cukrem perlistym. Piec w teperaturze 190 st C ok 20 minut.

 

Przepis z: „Backlust. Brot backen” nr 8/2013

 

I jeszcze zdjęcie z autentycznymi bawarskimi precelkami w tle 🙂

 

 

 

🙂 Ab in die Wiesen 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.