Babka tulipan

Witajcie po nieco dłuzszej przerwie spowodowanej brakiem dostepu do internetu w domu. Czasami bywa i tak. Dziś zapraszam na wiosennie kolorową babkę tulipan.



 

 

 

Na formę keksową o boku 20 cm:

125 g masła

4 jajka

1 szklanka cukru pudru

1/3 szklanki oleju

1 i 1/3 szklanki mąki

8 łyzek mleka

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

2 łyzki maku

1 opakowanie kisielu truskawkowego lub wisniowego

ewentulanie klika kropel czerwonego barwnika spozywczego

Masło ucieramy z żółtkami i cukrem pudrem. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Dodajemy olej, miksujemy i dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać, następnie dodac piane z białek. Ciasto podzielić na 4 części. Do kazdej z nich dodac po 2 łyżki mleka. Do pierwszej dodać ekstrat waniliowy, do drugiej kakao, do trzeciej ksiel i barwnik a do czwartej mak. Wszystkie części dokładnie wymieszać. w keksówce układac kolejne warstwy: waniliowa, kakaową, kiślową i makową. Następnie nozem przeciąć ciasto wzdłuż siegając aż do dna. Piec ok. godziny w 170st C.

Przepis z: Kulinarne hity z http://www.przeslijprzepis.pl, wydanie specjalne 1/2016


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.